În ultimii ani, mulți dintre noi ne-am transformat casele în spații de lucru, iar pentru mulți părinți, acest lucru înseamnă parcurgerea provocărilor de a lucra de acasă în prezența copiilor.
Birou acasă - copil acasă cu nevoi și cerințe, amandouă pot fi într-o buclă constantă. Găsirea unui echilibru între timpul petrecut cu copiii și cel necesar îndeplinirii cerințelor de muncă a căpătat un sens complet nou.
Cu toate acestea, nu există o rețetă pentru a lucra fără stres de acasă cu copii (mai ales cu copii mici). Fiecare zi este o nouă provocare. În unele zile lucrurile vor merge mai bine, dar alteori vei ajunge să-ți pierzi și ultima urmă de răbdare.
Tocmai de aceea, este benefic să găsești un echilibrul între responsabilitățile profesionale și cele parentale în timp ce lucrezi de acasă.
Iată câteva soluții creative care ar putea face diferența:
1. Stabilește un program și comunică-l clar și cât mai pe înțelesul lui: Acest lucru poate include perioade definite de lucru și pauze regulate pentru a petrece timp cu cei mici. În funcție de vârsta copilului, aceste pauze pot fi o jumătate de oră sau o oră întreagă. Pentru copiii mai mari, aceste intervale pot presupune doar timp pentru el în care se poate exterioriza zgomotos, în timp ce tu îți desfășori activitatea. După terminarea intervalului stabilit, copilul poate continua activitățile singur, dar de această data în liniște, astfel încât să te poți concentra asupra muncii tale. Setează un cronometru pentru fiecare interval orar și explică-i copilului tău ce înseamnă când timpul a expirat.
2. Fii flexibil și îngăduitor cu tine însuți: Avantajul lucrului de acasă este dat de modul în care tu îți gestionezi și îți împarți orele de lucru. O tehnică ce a funționat foarte bine în cazul meu, a fost tehnica Pomodoro - ce presupune o metodă de organizare a timpului cu rol de a crește productivitatea în timpul orelor de lucru. Metoda presupune setarea unui interval de 25 de minute de lucru, urmat de 5 minute de pauză. Flexibilitatea presupune faptul că gestionarea totală a timpului este stabilită de către tine, practic dacă ți-ai setat 4 intervale Pomodoro, îți vei seta și 4 intervale de pauză. Învață să te adaptezi și să găsești soluții în momentele dificile.
3. Implică-ți copiii în activități creative în timpul intervalelor de lucru: Poate fi colorat, desenat sau jocuri/jucării care să-i țină ocupați și să îi facă să se simtă implicați în timpul tău de lucru.
Iată câteva idei de jocuri și jucării ce îți vor ușura munca:
- Jucării muzicale sunt o opțiune foarte bună pentru cei mici, mai ales că pe lângă distracția oferită, copiii învață despre sunete și își dezvoltă percepția auditivă, cât și simțul ritmului
- Seturile de construcții magnetice - încurajează copiii să creeze și să construiască. Avantajul aici este că nu există forme stabilite de construit, așadar copiilor le va plăcea să-și lase imaginația să se dezlănțuie în timp ce construiesc, creând și inventând noi forme și obiecte, de la case, blocuri magnetice, până la castele, vehicule, animale sau chiar cuburi magnetice.
- Laptop din lemn – cu siguranță va fi foarte atractiv pentru copii, deoarece vor putea să te imite în cele mai mici detalii, mai ales că este însoțit și de un Smartphone. Copiii pot folosi și creta pentru a desena câteva cuvinte și imagini pe „ecran”, iar buretele mic îndepărtează tot ce au desenat.
- Jocurile cu magneti – fie că realizează cuvinte cu litere, sau îmbracă păpușele, sau realizează diferite personaje cu meserii, sau dau naștere dinozaurilor, toate jocurile cu magneți vor ține ocupat copilul și duc totodată la creșterea abilităților motorii fine.
- Diferitele jocuri de rol: cu bucătării, căsuțe de păpuși sau bancuri de lucru. Aceștia își pot imagina diverse ipostaze de joc și se pot „pierde” pentru mult timp în ele.
- Circuite de tren – exact ca în cazul seturilor magnetice, nici aici nu este o limită de imaginație sau regulă de construcție. De aceea, fiecare va realiza traseul dorit și va fi captivat de construcții, timpul trecând muuult mai ușor pentru ei.
4. O ultimă soluție ar fi folosirea tehnologiei în avantajul tău: Există o mulțime de resurse online care pot ajuta la educarea și distracția copiilor în timp ce lucrezi. De la aplicații educative la programe TV pentru copii, folosirea tehnologiei în mod responsabil poate fi o modalitate eficientă de a menține copiii ocupați pentru perioade scurte de timp.
Găsirea unui echilibru sănătos între Home office și viața de familie poate fi o provocare, dar nu este imposibilă. Prin comunicare deschisă, planificare atentă și flexibilitate, poți crea un mediu în care poți fi productiv la lucru și să petreci timp de calitate alături de cei dragi.
Nu uita să te accepți pe tine însuți și să te bucuri de fiecare moment alături de familie!❤️
1 comentariu
Ce articol util!!! Felicitări Elpi ca va gândiți la toate ❤️ ținând cont ca numărul persoanelor care lucrează de acasa a crescut in ultimii ani , articolul este exact pentru nevoile oamenilor ! 👏 pot sa confirm ca jucăriile de la Elpi sunt extraordinare și adorate de toți copii cărora le-am făcut cadouri ❤️ Mulțumim 🤗